Veza: https://kut-vis.blogspot.com/2016/04/slikar-bednes_11.html

Na mom blogu stoji poziv svima koji imaju saznanja o Emilu Bednešu, slikaru koji je bio vojnik mornar na Visu krajem pedesetih godina 20. stoljeća da se jave... Evo novih saznanja:

Da, reč je o istoj osobi, vojniku mornaru sa Visa kog sam lično upoznao u N. Sadu u mojoj galeriji slika davne 2000 godine. Pričao mi je o sebi. Rođen je u Kragujevcu. Majka mu je bila čehinja, fotograf. Imala je fotografsku radnju pre II sv. rata. Otac za njega nepoznat, pošto je rat učinio svoje. 
Majka mu ubrzo posle rata umire, a on kao siroče završava u " sirotištu" u Varaždinu, mada mi je pričao da mu je deda po majci živeo u Derventi. To je čuo od majke, koja se zbog loših odnosa tamo nikada nije vratila. Emil je sa suprugom novosađankom Olgom devojačko Božić, čak išao u Derventi, ali bezuspešno. Izuzetno talentovan kao slikar od tih vojnički dana, pa sve do pre par godina kada sam ga poslednji put video sa suprugom u N. Sadu. Posedujem i ja tri njegove slike. U pitanju su ulja na platnu i dasci. Dela mu se prodaju na aukcijama u Australiji. Živeo je u svojo kući u Gelongu. O njemu na internetu piše sin njegovog prijatelja antikvara iz istog mesta. Srdačan pozdrav Tomislav Matotek. 

Potpis je na poleđini slike


 
Top