BREAKING NEWS
latest

728x90

468x60

header-ad

Lucia Jurašek: Moja plesna priča


Lucia, predstavi se s najosnovnijim podacima; rođena kad i gdje, od kad si na Visu, škola?

Rođena sam 7.5.2005. godine u Slavonskom Brodu. Tamo sam živjela do svoje četvrte godine, pa smo se preselili u Split na godinu dana i nakon toga na Vis. Osnovnu školu sam pohađala u Visu. Idem u srednju školu AMK, smjer turisticko-hotelijerski komercijalist, 4. razred. Na fakultet planiram u Zagreb, na Kineziološki fakultet za stručnu izobrazbu trenera.


Kad si prvi put otkrila čaroliju plesa, kad i gdje su napravljeni prvi ozbiljniji plesni koraci?

Vec u vrtiću sam počela plesati kod tete Vesne (gospođa Vesna Mratinić, op.a.) u plesnom klubu Vis. Od malih nogu sam plesala kad god sam mogla. 2021. godine teta Vesna je  Ivani Vučemilo i meni preporučila da krenemo plesati u Splitu, u plesnom klubu Lambada, jer je vidjela da nam ona više ne može dati znanja i da trebamo ići korak dalje. Tako smo se 2021. upisale u sportski plesni klub i počele ozbiljnije trenirati s trenerima Jurom i Ivanom Leskur.


Pretpostavljam i da si čitala o plesu kao umjetnosti i načinu izražavanja... Imaš li koji omiljeni citat na temu plesa?

Imam više omiljenih citata o plesu koji me uvijek motiviraju, ali bih izdvojila ova dva;

"Great dancers are not great because of their technique, they are great because of their passion."

“Practice like you’ve never won. Perform like you’ve never lost.”

Izvorno su na engleskom ali mogu ih i prevesti.


Ne treba, razumjet će tko treba razumjeti. Je li ta strast "kriva" da jedna viška srednjoškolka putuje-plovi gotovo svakog vikenda u Split na treninge da bi nadograđivala plesno znanje?

Baviti se plesom na Visu je idealno jer imamo prekrasan klub sa različitim vrstama plesova. Ali kada netko dođe do profesionalnije razine, kao Ivana i ja, nije lako. 

Prvu godinu plesanja u Lambadi gotovo svaki vikend sam putovala u Split na trening. I to samo za sat vremena treninga, a ukupno skoro 5 sati putovanja trajektom. Međutim, nikada mi nije bilo teško jer sam znala da to radim isključivo zbog sebe i da me nitko ne tjera na to. Puno puta sam dobila pitanje “Ajme, kako ti se da?!”

Kada nešto voliš i imaš tu strast ništa ti nije teško. Baš to, što mi ništa nije teško napraviti za ples, dalo mi je do znanja da se trebam nastaviti baviti time. 

Zadnjih godinu dana ne idem toliko često na treninge u Split, isključivo iz razloga što je bilo puno turnira i to vikendima.


Kad smo došli do natjecanja... Pobroji mjesta, gradove  u koje su te ta natjecanja odvela!

Bila sam na mnogim natjecanjima u: Splitu, Makarskoj, Koprivnici, Zagrebu, Bjelovaru, Sisku, na Krku, Zadru, Ljubljani, Sarajevu, Zenici, Samoboru i Varaždinu.

Od kako sam krenula s plesnim natjecanjima osvojila sam 19 zlatnih, 7 srebrnih i 1 brončanu medalju.

Naglasila bih da sam učlanjena u Hrvatski sportski plesni savez i Svjetski - World DanceSport Federation. Do sada sam išla na bodovne turnire i državna prvenstva, a nedavno sam bila prvi put i na svjetskom turniru, te osvojila 8. mjesto u kategoriji odraslih što je bio najbolji rezultat Hrvatske u toj kategoriji. Iduće plesne sezone mi je cilj ići na više svjetskih turnira kako bih se što bolje plasirala na svjetskoj rang ljestvici.


Pojasni nama neukima ponešto o plesnim disciplinama, podjeli... natjecanje u paru, solo?

Ja se natječem u latino američkim plesovima kao solist. U njih spadaju samba, cha cha cha, rumba, paso doble, jive.

Voljela bih u budućnosti imati plesnog partnera i početi plesati standardne plesove, a to su bečki i engleski valcer, tango, quickstep i slowfox.


Eto, plesni partneri, Lucia vas treba. Uskoro vam dolazi u Zagreb kad je vama Vis daleko! Što čekate? Poslije ćete stajati u redu... U Zagreb si odlazila samo na natjecanja ili i na usavršavanja? Gdje si upoznala Gabrielu i Petru, mentorice iz Plesa sa zvijezdama?

U Zagreb sam išla na natjecanja i na privatne sate kod Gabrijele Pilić i Petre Jeričević , mentorica Plesa sa zvijezdama. Obje sam upoznala kada su došle držati plesne sate u Splitu, svidio mi se njihov način rada te sam odradila par privatnih sati s njima u Zagrebu. Također sam prošle godine pozvala Petru da dođe na Vis održati radionice djeci, a dolazi i ovo ljeto! Uvijek je bolje upoznati što više trenera i vidjeti kako tko radi, tako se skupi najviše znanja jer od svakoga nešto korisno naučiš. Imala sam priliku trenirati i sa nekim svjetskim plesačima koji su držali radionice u našem klubu kao što su: Marius Balen i Kristina Moshenskaya, Ištvan Varga, Dirk Heidemann.Jednom prilikom te Petra Jeričević iskoristila da "posrami" polaznice iz Zagreba?

Da. Evo screenshot objave...


Bravo za ovaj screenshot. Vratimo se na Vis... Jedna je osoba nezaobilazna u viškoj plesnoj priči. Teta Vesna. Ti si u klubu prošla put od vrtićkog uzrasta do maturantice, od polaznice do trenerice. Što je tebi teta Vesna?

Teta Vesna će mi zauvijek ostati najdraža trenerica, jer da nje nije bilo ja ne bih bila tu gdje sam sada. Teta Vesni sam najviše zahvalna jer je sa mnom od prvih plesnih koraka, jer uvijek daje sve od sebe da budem zadovoljna i sretna, jer mi je ovako mladoj dala priliku trenirati djecu, jer je uvijek tu da da savjet i pruži pomoć i na kraju jer mi je pokazala kojim putem ići i učvrstila me u odluci da nikada ne prestanem plesati!💓

Tu je još i trenerica Ivana Vitaljić kod koje sam trenirala jazz dance i koja mi je dala prvi put priliku trenirati djecu u 1. razredu srednje škole. Već tada sam se zaljubila u to i znala da želim nastaviti s time.

Što bi se, viđeno iz tvoje perspektive, još dalo poboljšati od materijalnih uvjeta u radu kluba? Kako pomoći onima koji kao ti hoće, mogu i ostvaruju više?

Najbitnija stvar je plesna dvorana, koju mi na Visu nemamo. Nažalost, skoro svake godine se selimo u neki drugi prostor koji nije namijenjen za plesanje. Plesali smo u raznim školskim učionicama koje su premale. Svake godine se snalazimo na razne načine, pa čak treniramo i na otvorenom. 

Ples je skup sport, a pogotovo kada se trenira izvan Visa. Godišnje plesač mora kupiti plesnu obuću i kostime, odjeću za treniranje, rekvizite, proizvode za kosu i šminkanje, pjene za samotamnjenje, razne šljokice… podmiriti članarine, platiti kotizacije, registracije u plesne saveze, privatni sati, liječničke preglede, putovanja… 

Sve te troškove podmirujemo sami i zato nam je svako sponzorstvo uvijek dobro došlo.

(n.k.)

« PREV
NEXT »

Facebook Comments APPID

Oznake

Adsense aerodrom Anatomija otoka Anči Fabijanović Anela Borčić ankete apartmani vis arheologija arhitektura baština BaVul bike video Biševo blog blogosfera boćanje Bogoljub Mitraković Boris Čargo Boško Budisavljević brodovi crkva crna kronika čestitke Češka vila dizajn Dobrila Cvitanović Dom starih don Ivica Huljev don Milan Šarić Don Paulin Draga Vojković Cepotova društvene mreže Dunja Bezjak ekologija fešte film Firefly 8SE 4K flora foto vremeplov fotografija fotomontaža galeb gastro generacije glazba Goran Mladineo grad grad-objave gradonačelniik gradonačelnik Gradsko vijeće Hajduk HEP HGG Vis HPD Hum Hrvati u svijetu Hrvatska Hrvatska zora humanitarne akcije humor HVIDR-a in memoriam Ivica Roki Ivo Radica Iz drugih medija Jakša Fiamengo jedrenje Joško Božanić Joško Repanić Kalambera kalendar kartanje kazalište kino književnost Komiža komunala korona košarka kriket Kućani kućni ljubimci kultura Kut laptop Acer Lavurat za poja likovna umjetnost limuni lokacije ljudi m/t Lastovo Mamma mia 2 Matica hrvatska medijski ponedjeljak Metković mladi Modra špilja more MUP najava događanja naslovnica Natalia Borčić Nevio Marasović Nikola Kežić Nikša Sviličić NK NK VIS nogomet Norway novo obrazovanje oglasna ploča oglašavanje oružje osmrtnice osobno OŠ Vis otoci otok otok Vis pčelarstvo Petra Kapor planinari ples Podšpilje poklod Pokret otoka polemike politika poljoprivreda pomorci portret posao povijest poznati priroda promet promo Prostorni plan PROVISLO Ranko Marinković razgovor reportaža restoran "Val" restorani-konobe ribe Rodoslovlje Rogačić ronjenje Rukavac Siniša Brajčić Slavomir Raffanelli slider slider2 sobe Split sport Srebrna Srećko Marinković SŠ AMK stare kartoline Stipe Vojković svijet škola škrinjica Tihana Skerbić time lapse tradicija trajekti trčanje turizam udruga Svima unučica urbanizam USA uvale veja Veljko Mratinić Brojne VERN' Vesna Bučić video video razglednica video vijesti vijesti vijesti vis vinogradarstvo Vis viški govor viški plivački maraton vjenčanja Vjerni Visu Vodovod i odvodnja vrijeme vrtić Vukovar zabava zanimljivosti zdravlje zdravstvo Zima na otoku znamenitosti Ženaglava životinje žutilo