Predsjednik Matice hrvatske dodijelio Ogranku Matice hrvatske u Visu Srebrenu povelju, za časopis Hrvatska zora, glasilo OMH u Visu.
Na Glavnoj skupštini Matice hrvatske, održanoj 16. lipnja 2018. god. u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja (Guvernerova palača) u Rijeci, gdje su se okupili zastupnici iz Središnjice i gotovo svih Ogranaka iz cijele Hrvatske te BiH, uz gosta iz Matice Slovenske, i predstavnike grada Rijeke i Županije Primorsko-goranske, Ogranak Matice hrvatske u Visu predstavljali su Dobrila Cvitanović predsjednica i prof. Šimun Marasović, član Časnog suda MH, koji je na tu funkciju ponovno izabran i to sa 120, od mogućih 143 glasa.

Nakon prethodno odrađenih 15 točaka dnevnog reda Glavne skupštine, uz središnji događaj, izbore za Upravna tijela Matice hrvatske, gdje je uz kandidate za ostale tijela,  izabran novi predsjednik MH,  na četverogodišnji mandat, gospodin Stipe Botica, uz zahvale njegovom prethodniku za predani rad, kroz protekle četiri godine gosp. Stjepan Damjanović,  je dodijelio Zlatne i Srebrene povelje Matice hrvatske, za književna postignuća – objavljene knjige i časopise u Ograncima  MH.

Uz mnoga pohvaljena izdanja i dodijeljene povelje i Ogranak MH u Visu, je za časopis „Hrvatska Zora“, koji eto izlazi već 77 put, dobio SREBRENU POVELJU. Povelju je preuzela predsjednica gosp. Dobrila Cvitanović, koja se ovim putem zahvaljuje svima, koji su zaslužni da ovaj naš časopis, tako dugo i uspješno izlazi.  Posebne zahvale svim autorima priloga, i onima koji, na žalost,  više nisu među nama, uredništvu,  naročito ing. Mati Acalinoviću, koji je tehničku pripremu preuzeo od prethodne dugogodišnje vrijedne suradnice Maje Karuza, lektoricama prof. Katiji Tresić-Pavičić i sadašnjoj prof. Ivi Živković.  Zahvaljujemo  našem gradu Visu na trajnoj financijskoj potpori.

Moramo se uz zahvalu sjetiti onih koji su započeli izdavanje lista Hrvatska zora, odmah nakon ponovnog osnutka MH u Visu daleke 1991. god. prvog uredništva uz pok. predsjednicu prof. Anu Linčir, urednika pok. don Andriju Vojka Mardešića, te gosp. Miljenka Linčira i prof. Mladena Živkovića. Oni su zaslužni da smo mi  nastavili izdavanje Hrvatske zore na dobrim temeljima i u tome smo eto prepoznati od najviših tijela Matice hrvatske. S toga se nadamo da će naša Zora, uz pomlađeni Ogranak MH i u buduće uspješno svitati, na radost naših dragih čitatelja i svih naših dobročinitelja.

Tekst: Ogranak Matice hrvatske u Visu
Foto: Mirko Cvjetko, Nikola Kežić


 
Top