Žalopojke i dišpet

Preskočio sam neke medijske ponedjeljke i možda se osjećate zakinuti ako ste na blogu bili navikli pronaći novosti iz ureda gradonačelnika. Bez brige, nema spektakularnih vijesti i niste puno propustili. Nije do gradonačelnika (ili uglavnom nije), što ćete vidjeti u nastavku. Pitam ga danas za neke razvikane projekte, a na licu mu izraz - bolje ne pitaj. Ubila ga troma birokracija, zapreke i nedostatak dobre volje na svakom koraku. Uglavnom na srednjim i nižim razinama. Opekao se na ranijim olako danim obećanjima i rokovima i sad "puše i na hladno". Nakon žalopojki najavio je i dišpet. Puno je stvari dovedeno do pred samu realizaciju i neće se sad predat.

Idemo. Pomaaalo. Opustite se uz ove dvije fotografije što sam snimio na putu do poteštota.More još nije za kupanje, ali gušt je i samo noge potoćat...


Češka vila? Stoji. Vlada smanjila cijenu za 30 posto, pa treba obnoviti natječaj...  A možda stvari krenu i u drugom smjeru!?

Obilaznica za Češku vilu? Stoji. Čeka se građevinska dozvola.

Odlagalište Welington? Stoji. Vodi se sudski proces. Država se ne može miješati u nadležnost suda. Vuče se problem s neusklađenim zemljišnikom i katastrom po pitanju površine čestice. Podnijeta prijava protiv nepoznatog počinitelja... (Vidi Welington, Vis on Scribd )


Ako je ovo dosad frustrirajuće, što je onda ovo što slijedi?

Čekaju građevinsku dozvolu:

  • POS-ovi stanovi
  • Vatrogasni dom,
  • Hrvatko (hotel Smiderovo)
  • Fortica, 
  • Lučica Rukavac,
  • Obilaznica Češka vila ...
Inače, čuli ste, u Hrvatskoj se građevinska dozvola može dobiti za mjesec dana. Možda u paralelnom svemiru.

Nije Vis što je bio. Sad se na veliko gradi, a Petric je sam. Na Hvaru ili Braču u uredu za prostorno planiranje radi ih daleko više, petero ili sedmero... Krajnje je vrijeme da se i Vis pojača.

Idemo dalje. Radovi u kulturnom centru? Stanovi u Samogoru? E, tu se gradi, ali nekako sporo. Ista firma je dobila posao na oba natječaja, ali ih muči nedostatak radnika... (njihov problem, op.a.) Uglavnom, ne ide planiranom dinamikom. Sa školom će se još pričekati. Dobro je to što se dobilo 800.000 kuna za opremanje škole. (Ajde, bar nešto).

Malo vedrine: Samogor Donji i Gornji

Evo nas u poduzetničkoj zoni Dol, Starine (Donji Samogor). Ima tu dosta zgrada, oronulih, ali dobre statike. Za obrte, skladišta... Veterinarsku ambulantu! Sve izgledniju. Evo je! Bar novog krova. Valjda Ante Sava neće u dogledno vrijeme morati liječiti svoje krave preko telefona... Više o tome drugom prilikom.


Uređuje se zgrada veterinarske ambulante...

Prostor uokolo je manje neuredan nego ranije, vidi se da se nešto čistilo, slagalo... Ovdje priča postaje optimističnija.

Ukupna vrijednost projekta je 2.684.024,16 kn i prijavljen je na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, te su odobrena sredstva u iznosu od 900.000,00 kn. Od HEP-a je grad dobio priključak od 50 kw, u pripremi je dokumentacija za postupak Javne nabave za odabir izvođača radova. Realizacijom ove zone se potiče razvoj poduzetništva (posebno onog dijela koji se ne odnosi na ugostiteljstvo i turizam), otvaranje novih radnih mjesta...

Gornji Samogor

U Gornjem Samogoru grade se stanovi za radnike i mlade obitelji, 13 stanova veličine od 38 - 70m2. Pomoći će to rješavanju problema smještaja sezonaca, parova, mladih obitelji koje potraga za poslom donese na Vis, a poslodavci ih nemaju gdje smjestiti.

Ima li još što? "Jema puno lipi stvari, ma nesmin kazat..."
 
Top