Kad iz političkih, medijskih, državnoodvjetničkih i uskočko-policijskih struktura ciljaju na beskrupulozne lokalne moćnike koji opijeni moći gaze zakone i vladaju na način da vlastito dobro redovito stavljaju ispred općeg, koji odlučuju o svemu i svačemu bez obzira na kompetencije, nazivaju ih "lokalnim šerifima". I mi smo, ovisno o vlastitim spoznajama, u stanju predstaviti sebi nekog takvog lika koji s pozicije moći i naoružan nemoralom i bahatošću radi što ga je volja, a kako obično ima moćne zaštitnike u stranačkim hijerarhijama i državnoj upravi, policiji, sudstvu... zaključujemo kako mu se nije dobro ni pametno zamirit.

U nekoliko zadnjih kontakata s viškim gradonačelnikom  uočio sam da su ga zasmetala ta učestala prozivanja lokalnih šerifa s viših razina ili bar povezivanje tog termina s načelnicima ili gradonačelnicima, budući su njegova iskustva pokazala da su izvorišta poblema s kojima se lokalna samouprava muči najčešće izvan i iznad te iste lokalne razine. Kako provesti projekte u planiranim rokovima, pita se gradonačelnik Radica, kad su zapreke na svakom koraku; od nedorečenih zakona, dugotrajnih sudskih postupaka, presporih sudskih registracija, stanja katastra i zemljišnika, do urbanista, HEP-a ...?

Na prošloj presici prenio je dio mučnih iskustava koje je imao ili još uvijek ima u svezi realizacije projekta odlagališta Velington. Nešto od toga sam i kamerom zabilježio. Pogledajte i poslušajte!
Vratimo se pitanju iz naslova! Poznavajući ga, ne bih se usudio ni na razini indicija dovoditi u pitanje njegovo poštenje i dobronamjernost što se tiče ovog grada, nekako mi se ne uklapa u uobičajenu predodžbu negativno konotiranog pojma lokalnog šerifa i mogu ga "umiriti" da on sigurno nije bio meta Cvitanove inauguracijske poruke, pa čak ni element tog skupa, da se izrazim matematičkim rječnikom. Zna to i on sam. ne trebam ga umirivat. Mana svakako ima. A tko ih nema? Jedino sveci. Možda. A kad ste čuli da je neki svetac postao gradonačelnik? 

Neki će zaključiti kako ovdje ( na blogu, generalno) nedostaje kritičkih osvrta na lik i djelo gradonačelnika, pa samo mogu zamoliti za suradnju oponente i kritičare da zajedno otklonimo taj možebitni nedostatak. Svi mi pišu, mejlaju, mole za objavu... Svima udovoljim, objavim, pa ću objaviti i stavove oponenata i kritičara. 

P.S.
Nisam prenio s prošle presice da istječe ugovor Grada s VERN'-om. Produžit će se, kako reče gradonačelnik, ali sad bez one "povlastice" od 200.000 kn godišnje. Sad ćemo još počet i zarađivat na VERN'-u! Za reć pravo, u određenom smislu; kroz lijepu zgradu, kroz promociju grada i otoka, broj aktivnih dana veleučilišta tijekom godine i mladost koja cirkulira gradom se i do sada zaradilo. (n.k.)

 
Top