Hajduk je velik. Ogroman! Vječan! Osnovan u Splitu 1911. godine, raspušten u vrijeme talijanske okupacije, pa ponovo rođen 1944. godine na ovom škoju nasrid mora. 70 godina je od tada prošlo, okrugla je to obljetnica viškog uskrsnuća Hajduka i red ju je dostojno obilježiti. Svi su stigli, kako je i red; Predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović, ministar Bauk, župan Ževrnja, predsjednik Hajduka Brbić, gradonačelnik Splita Baldasar, veleposlanica Francuske..., gradonačelnica Komiže i naravno, ponosni domaćin - gradonačelnik Visa Ivo Radica.

Predsjednik je, odmah po dolasku, posjetio prigodnu izložbu fotografija i dokumenata u kulturnom centru, a potom su se svi uputili u Hrvatski dom gdje je održana svečana skupština povodom 70. godišnjice obnove Hajduka, na istom mjestu gdje se dogodila i ona povijesna obnoviteljska skupština prije 70 godina.

Izredali su se govornici, podsjetilo se na te dane časti, ponosa i slave... Spomenulo se poimenice sve pripadnike tog ratnog Hajduka, tog prkosnog, slobodarskog, sportskog i antifašističkog simbola - ne samo Hrvatske ili ondašnje Jugoslavije, nego Europe i svijeta. Hajduk živi vječno! I gradonačelnik Los Angelesa je u svom pismu Baldasaru tako pozdravio, u češkom tisku (hvala Eszter!) pišu o ovoj obljetnici...

Po završetku svečane skupštine svi su se uputili u Samogor na svečano otvorenje nogometnog igrališta NK VIS i utakmicu između veterana Hajduka i viških nogometnih veterana.(n.k.)
Tagovi: Ivo Josipović, Vis, Hajduk, Brbić, Ževrnja, Radica, 70. godišnjica, Šime Poduje

http://haw.nsk.hr/arhiva/vol7/3570/46266/vis-kut.blogspot.com/2014/05/vis-70-hajduk-zivi-vjecno.html
 
Top