Teško je sačiniti objektivnu listu poznatih Višana, izdvojiti desetak imena oko kojih ne bi bilo spora da su se svojim uspjesima na različitim poljima uistinu istaknuli, postali šire poznati i ostali zapamćeni i zabilježeni. Kad sam prvih 5-6 fotografija poznatih Višana (Karamaneo, Marinković, Farolfi...) stavio na istoimenu stranicu ovog bloga i podijelio to na Facebooku tražeči sugestije, javio se i prof. Goran Mladineo upozorivši odmah na jedno ime:

"Obavezno Serafin Topić (1847-1932), jedan od najzaslužnijih i najzaboravljenijih Višana. Dugogodišnji gradonačenik Visa (od 1895. do 1918.), čovjek koji je sagradio Hrvatski dom, originalnu Češku vilu, hotel "Tamaris" (originalno Palača Topić), zatim općinsku zgradu u današnjem obliku te šetnicu oko Prilova. Bez njega Vis ne bi ni imao većinu javnih objekata koji ga čine prepoznatljivim. Uz ovo je stigao imati najveću brodarsku kompaniju u Dalmaciji (sa sjedištem u Visu), a zahvaljujući njemu, Vis je do 1918. imao i dva konzulata: britanski i grčki. Naravno, on je obavljao obje dužnosti".

Na žalost, za sad još nema fotografije Serafina Topića. Možda je netko tko pročita ovo - ima, pa pošalje. Upozorio je Goran i da biskup Miho Pušić nije jedini biskup ponikao s Visa:

"Vis je dao i dva biskupa. Uz već spomenutog i dobro znanog Pušića, tu je i Luigi Guglielmi (1805-1853), koji je bio biskup Skadra u Albaniji, a zatim je imenovan za biskupa Verone u Italiji. Međutim, na putu brodom za Veronu, čovjek je negdje kod Zadra - umro. Njegova osobna knjižnica se, koliko sam upoznat, i dan danas nalazi u Visu."


Da pokušamo:
Antun Matijašević Karamaneo
Ivan Pavao Vlahović
Serafin Topić
Niko pl. Jakša
Vlaho Paljetak
Ranko Marinković
Dr. Ivanko (Ivan) Farolfi
biskup Miho Pušić
Celestin Tomić
Vesna Parun
Jozo Ivičević Bakulić
Šime Poduje
Mirko Vojković
...

 
Top